Tekstil Geri Dönüşümü Nedir?

Dünya çapında süren sanayileşme sonucunda sayısı artan üretim tesisleri, doğal kaynakların azalması ve çevre kirliliği gibi problemlerin uluslararası düzeyde öncelikli gündem hâline gelmesine neden olur. Bu çerçevede konuyu hassasiyetle ele alan ülkelerde, kullanılan ürünlerin yeniden kazanımını amaçlayan geri dönüşüm uygulamaları her geçen gün daha fazla önem kazanır. Tekstil geri dönüşümü de bu inovatif ve çevreci çalışmalar içerisinde yer alır. Günümüzde petrol sektörünün ardından en fazla kirlilik yaratan ikinci iş kolu tekstildir. Hâl böyle olunca dünyada kitlesel ölçekte tüketilen tekstil ürünleri, her gün ortaya tonlarca atık çıkarır. Tekstil atığı geri dönüşümü birçok işlemden oluşur. Bu işlemler sırasıyla; atıkların toplanması, ayrıştırılması, işlenmesi ve sonunda elde edilen ham maddeler ile yeniden kullanılabilir ürünlere dönüştürülmesi şeklindedir. 

Tekstil Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

“Tekstil geri dönüşümü nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak için diğer materyallerin yeniden kazanım aşamalarını incelemek uygun olabilir. Tekstil atıkları da diğerleri ile neredeyse aynı evrelerden geçerek geri dönüştürülür. Dönüştürülmek üzere işlenecek tekstil atıkları üretim süreçleri sırasında ortaya çıkar. Bu atıklar iplik üretiminde ortaya çıkan fazlalıklar ile kırpıntı, elyaf ve kumaş parçalarıdır. Kullanılmış tekstil ürünleri de tüketici kaynaklı atıkları meydana getirir. .

Plastik Kirliliğini Önlemek için Neler Yapabiliriz?

Küresel ısınma, plastik kirliliği nasıl önlenir sorusunu da beraberinde getirir. Ne yazık ki bir dünya politikası hâline gelmediği sürece bu sorunlara karşı kesin bir çözüm ileri sürülemez. Ama endişelenmeyin, hepimizin gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için yapabileceği bir şeyler var.